CoPsoQ - Qui som

banner video

Qui som

Què és ISTAS?

ISTAS (Institut Sindical de Treball, Ambient i Salut) és una fundació de caràcter tècnic-sindical promoguda per CCOO (Confederació Sindical de Comissions Obreres)  amb l’objectiu d’impulsar activitats per la millora de les condicions de treball, la protecció del medi ambient i la promoció de la salut dels treballadors i treballadores.

L’any 2000 es va crear, amb seu a Barcelona, el Centre de Referència en Organització del Treball i Salut amb l’objectiu d’impulsar i incidir en la intervenció tècnica i sindical per avançar cap a una organització del treball més saludable.

L’any 2003 vam adaptar l’eina d’avaluació i prevenció dels riscos psicosocials CoPsoQ a l’estat espanyol.

L’equip del Centre de Referència en Organització del Treball i Salut està format per:

Rosa Andrés López
Clara Llorens Serrano
Salvador Moncada Lluís

Què és el CoPsoQ?

El CoPsoQ és un instrument internacional per a la investigació, l’avaluació i la prevenció dels riscos psicosocials que té el seu origen a Dinamarca. La primera versió va ser realitzada per un grup d’investigadors del National Research Centre for the Working Environment l’any 2000.

La metodologia COPSOQ (de la qual el COPSOQ-Istas21 i el PSQ CAT21- COPSOQ en fan part) ha adquirit una important dimensió internacional, sent un dels instruments de mesura de riscos psicosocials més utilitzats en avaluació de riscos i recerca. Disponible en més de 25 llengües, pot trobar-se en més de 140 publicacions en revistes científiques indexades en Medline (PubMed).

Actualment, el seu desenvolupament és gestionat de forma cooperativa sota els principis de recerca orientada a l'acció per la COPSOQ International Network, col•laboració que facilita i garanteix la seva actualització i adaptació als canvis del món del treball i a l'avenç del coneixement científic de forma regular i rigorosa.

Si vols conèixer més sobre la seva evolució i situació et recomanem la lectura de:

Kristensen TS. A questionnaire is
more than a questionnaire

Scand J Public Health, 2010; 38 (Suppl3): 149-155

Nübling M, Burr H, Moncada S, Kristensen TS. COPSOQ International Network: Co-operation for research and assessment of psychosocial factors at work. Public Health Forum 2013

Què és el CoPsoQ-istas21?

És la versió del COPSOQ pel seu us a l’Estat Espanyol. La primera adaptació es va realitzar en el 2003, la 1.5 en el 2010 i la 2 en 2014.

És un instrument públic i d'accés gratuït amb l'únic límit d'acceptació de les clàusules de llicència d'ús, basades en la seva utilització per a la prevenció, en la participació dels representants dels treballadors i de la dirección en el procès d’intervenció, en la garantia de la confidencialitat i anonimat i en la no modificació de l'instrument.

En aquesta web trobaràs tota la informació sobre el CoPsoQ-istas21: la Versió mitjana (per avaluar empreses de 25 o més treballadors/as) i la Versió curta (per a autoavaluació o per avaluar empreses de menys de 25 treballadors/as).

La Generalitat de Catalunya recomana la utilització del CoPsoQ-istas21 per a l'avaluació i prevenció dels riscos psicosocials i ha traduït al català el qüestionari i els manuals i diferents eines. El mètode en català s’anomena PSQCAT21 -COPSOQ (aquest recurs encara no està preparat en la seva versió 2, quan estigui apareixerà disponible en aquest enllaç).

On trobar-nos?

El Centre de Referència en Organització del Treball i Salut d’ISTAS té les seves instal·lacions a la seu de Comissions Obreres de Catalunya:

Via Laietana, 16
08003 Barcelona
istas21.copsoq@istas.net


Veure CCOO de Catalunya en un mapa més gran.

 

Desarrollo web: